Slavonija i Srijem

smješteni u istočnoj Hrvatskoj, leže u zagrljaju Drave, Save, Dunava i Papuka. Udaljeni svega nekoliko sati od Zagreba, Budimpešte, Beograda, Rijeke povezani cestama, Dunavom, željeznicom i avionom.

Slavonci su gostoljubivi domaćini, uvijek spremni za druženje uz čašu vina, fini zalogaj i zvuke tamburice. Vole svoje priče o legendama, mitovima i tradicijama.

Dođite i upoznajte naše gradove svojim srcem!

Vukovar

“Grad emocija”, nalazi se na granici povijesnih pokrajina istočne Slavonije i zapadnog Srijema. Područje Vukovara oduvijek je bilo sjecište putova, mjesto dodira različitih kultura. Naseljenost vukovarskog kraja prati se 5000 godina kroz brojne arheološke lokalitete i najpoznatije nalazište Vučedol. Vukovar ima privilegiju da ima svoje dvije rijeke: Dunav i Vuku., te je Dunavom povezan s Budimpeštom, Bečom. Koji značaj Dunavu i rijeci Vuki pridaju Vukovarci, dovoljno govori izreka: “Tko se najede štuke iz Dunava i napije Vuke, taj nikada ne zaboravlja Vukovar”.

Osijek

je smješten 20 km od ušća Drave sa Dunavom. Najzeleniji hrvatski grad, s čak 17 parkova. Barokna Tvrđa je najbolje očuvani kompleks. Petrova i Pavlova crkva stoji uz bok sa zagrebačkom i đakovačkom katedralom. Široke secesijske ulice podsjećaju na bečke… Osijek je zanimljiv i po tramvaju. Jedini je grad u Slavoniji i jedini uz Zagreb, čijim se ulicama kreće. Bio je i prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio taj, tada vrlo moderan način javnog prijevoza.

Vinkovci

Najstarije naselje u Europi. To je grad s vrlo bogatom graditeljskom, kulturnom i tradicijskom baštinom. Većina prapovijesnih naselja smjestila se na toj visokoj lijevoj obali, a najveće i najdugotrajnije naselje nastalo je na desnom ušću potoka Ervenice u Bosut, na „Telu Tržnica“. Colonia Aurelia Cibalae bile su treći najveći grad u provinciji Panoniji Sekundi, koja se protezala na današnjem području Slavonije, Srijema i Baranje, nakon prijestolnice Sirmiuma (S. Mitrovica) i Murse (Osijek).
Istaknuto mjesto među mnogobrojnim važnim detaljima u prošlosti grada svakako zauzima najstariji indoeuropski kalendar Orion.

Ilok

Najistočniji grad, najistočnije naselje Republike Hrvatske, mjesto gdje Hrvatska počinje, slikovito i skladno se izdiže iznad Dunava okruženo obroncima Fruške gore i prekrasnim vinogradima. Gradić je to duge povijesti, baštinik zanimljivih kulturnih suprotnosti utkanih u njegovu srednjovjekovnu jezgru, jednu od najvećih i urbanistički važnijih urbano-fortifikacijskih kompleksa sjeverne Hrvatske i Podunavlja. Ali oduvijek i nadasve Ilok je dunavsko kraljevstvo vina koje svojim tramincem, kao i svim drugim sortama ovoga područja, osvaja kako tržište tako i većinu posjetitelja. Danas je Ilok gradić otvoren je za promjene te srdačno i spremno dočekuje sve svoje goste.

Đakovo

„Srce Slavonije“ , grad J.J. Strossmayera nudi obilje povijesnih kulturnih i prirodnih vrijednosti. Unutar stare jezgre nalaze se brojni sakralni objekti koji čine ovaj grad prepoznatljivim . Kada spominjemo Đakovo ne možemo a da ne spomenemo Državnu ergelu lipicanaca, najstariju uzgajivačnicu u Europi.

Đakovo turistima nudi obilje povijesnih, kulturnih i prirodnih. Unutar stare jezgre grada nalaze se brojni sakralni objekti koji se stapaju u prostor i čine sa brojnim drugim kulturno povijesnim spomenicima ovaj grad prepoznatljivim i jedinstvenim.

Baranja

Baranja, obrubljena Dravom i Dunavom i podijeljena hrvatsko-mađarskom državnom granicom, na istoku začarana močvarom, na jugu i jugozapadu zaštićena riječnim rukavcima, a na sjeveru i sjeverozapadu otvorena za povezivanje vinskim cestama i puteljcima – Baranja je danas i dalje vrlo zatvorena, gotovo izolirana i mističnija nego ikada prije.

Kopački rit

Močvarni dom tisućama bioloških vrsta. Ptičji raj. Sklonište stotinama ptičjih vrsta. Prirodni trokut Dunava i Drave. Najveća unutarnja delta Dunava. Među najvećim europskim močvarama. Prostor nikada jednakog izgleda. Svaki novi posjet – novi uvid u prirodu. Mistično mjesto povratka u prostor natopljen životom.
Kopački rit najvrjedniji je posebni zoološki rezervat u Hrvatskoj. Ovo je mjesto na kojemu je moćni Dunav podijelio svoju snagu s jezerima, barama, gredama i ritovima.

Park prirode Papuk

Glavno obilježje istočnog dijela Hrvatske – Slavonije – su nizinske ravnice s velikim kultiviranim područjima. Iz te ravnice koja je nekad bila dno Panonskog mora izdižu se planine na gotovo tisuću metara nadmorske visine. Jedna od tih planina je i Papuk – najljepša planina Slavonije.

Izvori:

  • https://turizamvukovar.hr
  • https://www.tzosijek.hr
  • https://www.visitvukovar-srijem.com
  • https://www.osijek.hr
  • Monografija Vukovarska bolnica
  • https://www.glas-slavonije.hr
  • https://croatia.hr/hr-HR